ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΑΓΣ)

Επικοινωνία: Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος,
Διευθυντής Τμήματος Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1904 στη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδος και των Βαλκανίων.

Στη μακρόχρονη ιστορία της (από το 1904) η ΑΓΣ διακρίνεται, μεταξύ άλλων, για τον διττό της χαρακτήρα ως παραγωγικός και εκπαιδευτικός οργανισμός. Σήμερα η προϊοντική της γκάμα περιλαμβάνει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που διατίθενται σε αυστηρά περιορισμένες ποσότητες. Κυριότερα εξ αυτών είναι το παστεριωμένο γάλα και τα αυγά. Το πρώτο διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η λιανική του τιμή παραμένει η υψηλότερη της αγοράς. Στην premium κατηγορία «αυγά Ω-3» η ΑΓΣ, ως πρωτοπόρος, διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με άλλους παραγωγούς. Τα προϊόντα είναι high end, εξασφαλίζοντας τιμές ανώτερες του μέσου όρου της αγοράς. Σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακολουθείται πλήρης ιχνηλασιμότητα και εφαρμόζονται πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης ποιότητας (ISO 9001:2008), διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (ISO 22000:2005) και περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO 14001:2004).

Σε συστημικό επίπεδο,

ο διττός της χαρακτήρας επιβάλει στην ΑΓΣ να λειτουργεί ως «διαμεσολαβητής καινοτομίας» ανάμεσα στους ερευνητικούς οργανισμούς και τον αγροδιατροφικό κλάδο. Η ΑΓΣ παίζει τον ρόλο αυτό αφενός μεν μέσα από θεσμικές συνεργασίες, αφετέρου δε με τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης που προσφέρει σε παραγωγούς και επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται σε πανελλαδικό επίπεδο σε συνεργασία με επιχειρήσεις και κέντρα αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας. Η δράση της ΑΓΣ στο ρόλο του διαμεσολαβητή καινοτομίας εγγυάται ότι οι καινοτομίες προϊόντων, διαδικασιών και επιχειρησιακού μοντέλου που εφαρμόζει η ίδια, τίθενται στη διάθεση του αγροδιατροφικού κλάδου, αποκτώντας έτσι μια ισχυρή πολλαπλασιαστική διάσταση.

raw cheese